top of page

PREPROSTI TRIKI ZA STAROSTNIKE

"Zadnjič sem srečala eno vašo gospo, ki pravi, da je #Vida. Moram priznati, da sem razočarana nad vami. Gospa živi dobesedno s 4 šalcami in nekaj krožniki, bi ji pa že lahko zbrali več!!!! Pa kake lepe omare dali, ne pa da si na kohar kuha! Kakšno društvo ste, da v takem živi??????? kar neke vilce ma za zaveso. Pejte mal pogledat!"
 

Smo dobili besni mail ene od sledilk, ki se je (nenajavljena) naslikala na vratih gospe M. Gospa M je z nami že nekaj let. Res je - ima 4 kozarce, 4 krožnike, 4 vilice in 4 žlice ... ima le 2 odeji in natanko 14 brisač (2 na dan). In njena kuhinja - od katere se nikakor ni želela ločiti ima zamenjane fronte, na spodnjih policah pa narejeno "zaporo" z zavesami, saj so se vrata zaradi neravnih tal vedno znova zatikala ob povešanju - in jih je imela zaprta. Res je, tudi "ena vilca" je za zaveso, pa 3 ali 4 so namesto obešalnikov. To smo se naučili iz spleta, kjer nekateri takšne rešitve promovirajo kot "retro", ki je ponovno moderno. Gre za njene stare vilice, ki so bile neprimerne za uporabo, a se jih ni želela znebiti. Tako živijo z njo. In da - kuha na "kohar". V tej starsoti je namreč nemalokrat pozabila ugasniti plin, zato smo ga zamenjali za električni kuhalnik, ki se izklopi sam ob pregrevanju ... Vse je res, kar je napisala gospa zgoraj. Le eno je pozabila napisati - da je to okolje za gospo M primerno, varno, predvsem pa čisto.
 

Ne bomo lagali - včasih pustimo kje dušo in srce, da se blešči ... da je stanovanje na koncu "kot iz škatlice", a lahko čez mesec dni bv manjši meri ponavljamo akcijo ... Zato smo nemalokrat naleteli na kritike "prostovoljev" kot je gospa zgoraj - joj, kako ste jim grdo naredili, saj pa nimajo tega, onega ... Včasih zbode, ampak držimo se principa manj - je več. Zato danes z vsemi, ki ste na terenu delimo nekaj nasvetov - morda pridejo komu prav.

 

1. PRAVA IZBIRA OPREME:

- v vlažnih prostorih je potrebno razmisliti, ali je les sploh prava izbira. Sami navadno postavljamo plastične, kovinske regale, ki ne "zacvetijo"

- lahko stoli so pri staorostnikih pogoj. Oprema ne sme biti tako masivna, da skorajda ne morejo premakniti stola, mize
 

2. STENE in BARVE

Stene skorajda vedno prebelimo z jupollom proti plesni, pogosto tudi z apnom, ki razkužuje prostor (hvala vam sledilci za nasvet). Vedno smo pristaši svetlih barv. Kar pa se tiče opreme, vrat, podbojev, se super obnese Vintage Paint (Barvamo s Kolorino (Vintage paint...)

 

3. MANJ JE VEČ:
če nekdo živi sam, ne potrebuje 6 delnega seta krožnikov. Še več. Naše #vide imajo namensko samo omejeno število slednjih, saj so tako malo prisiljeni v čiščenje umazanega krožnika, kozarca pred naslednjim obrokom, da se stvari ne kopičijo v pomivalnem koritu. Podobno je z brisačami, posteljnino. Prekomerno število slednjega namreč vodi v to, da ni potrebno redno prati. čistiti.

 

4. ČIM MANJ MRTVIH KOTOV

Čim manj mrtvih kotov, pomeni, da so regali od stene do stene, kar onemogoča nabiranje prahu. Obenem pa so bodisi do tal ali pa toliko dvignjeni (nogice so zakon), da je pod njimi mogoče posesati.

 

5. KUHALNA POVRŠINA:
pri starostnikih se sami vedno izogibamo plina, če je le mogoče. Sama indukcijska plošča je pogosto za njih prekomplicirana, zato se poslužujemo predvsem kombinacije električnega štedilnika s samodejnim izklopom, električnega grelca vode / džezve ter za tiste, ki jim "boljše gre" tudi zelo enostavne mikrovalovke. Navadno zamenjamo VSO posodo, da ne prihaja do "kratkih stikov". Preštejemo, kaj točno potrebujejo - iz zgoraj navedenga razloga, da se ne kopičijo posode z ostanki hrane.

 

6. HLADILNIK

Brez izjeme smo zagovoriniki manjših hladilnikov že zaradi porabe. Navadno se izogibamo starejših modelov, ki imajo visoko porabo. Kar se zmrzovalnih omar tiče, je povsem odvisno od starsotnika. Nekateri je preprosto ne potrebujejo, sploh če imajo poskrbljeno za topli obrok.

 

7. POSTELJA

Jupiiiii za #nogice" v BAUHAUSu, ki nam omogočajo, da vse divane, kavče, postelje "dvignemo". Pomembno je namreč, da so na ustrezni višini, ki jim omogoča, da vstanejo samostojno. Navadno po jogiju obvezno damo še "podlogo", ki je pralna, nepremočljiva ... tako, da ni problema, če "kaj uide". Ravno tako je mogoče nato pod posteljo dobro posesati, pobrisati tla.

 

8. OSEBNI PREDMETI

Osebne predmete želimo "vkomponirati" v samo funkcionalnost prostora, da niso samo "praholovilci". Tako jih obdržijo v prostoru, ampak imajo neko funkcijo... mh - in zato ima marsikateri naš starostnik, kar "vilce za zavese".

Zato ne obsojajte, preden spoznate tudi drugo plat zgodbe. Ni blaginja #vid v 530 krožnikih, ki se bodo kopičili umazani v pomivalnem koritu ... ampak v tem, da so veseli in srečni s tem, kar imajo. In je to čisto.

Ali veste, zakaj imajo nekatere naše #vide satenaste posteljnine? In nas pogosto vprašate, če smo mislili na Dobrodelko resno, ko namesto bombažne ali flanelaste zbiramo - SATENasto. Ja, pravilno ste prebrali - satenaste. Ker jih imamo raje? Ker so bolj fancy?

Nop - posteljnina iz satena je super (kar dokazujejo tudi resne nevrološke študije) za starostnike s parkinsonovo boleznijo, saj jim omogoča lažje obračanje v postelji. Kar nekaj #vid ima namreč Parkinsonovo bolezen, za katero je poleg tresenja rok značilna tudi otrdelost (rigor), ki je moteča predvsem pri obračanju v postelji ... za tiste #vide, ki še zmorejo v domačem okolju je ta rešitev zelo preprosta in olajša obračanje ... Poleg postelje pa navadno postavimo še samostoječi trapez, ki omogoča dviganje in ga osebni zdravnik lahko napiše na samo naročilnico ....

bottom of page